Föoldal
AKCIÓK!
Napelemek
Inverterek
Tartószerkezetek és kábelek
Hasznos információk
Kérdések és válaszok
Kapcsolat
PV Partner. Megújúló Energiák
Elérhető napenergia hasznosítás
Kérdések és válaszok

Kérdések és válaszok a napelemekről


A visszatáplált energiára az E-ON-nál milyen díjszabás vonatkozik? Van-e különbség az átvételi árban napszakok között?

 • A háztartási méretű kiserőmű a belső fogyasztói hálózatra csatlakozik, a termelt energia a belső hálózaton rögtön el is fogyasztható. Amennyiben a termelt energia nem kerül felhasználásra megmérve kikerül a hálózatra, ennek elszámolása az elszámolási időszakon belül megmért fogyasztás és termelés szaldója alapján történik. Ha a fogyasztás > termelésnél a különbözetet számlázzák az aktuális fogyasztási áron, ha fogyasztás = termeléssel jelenlegi jogszabály alapján senki nem fizet senkinek, ha a fogyasztás < termelésnél a többlettermelés a fogyasztói ár 85%-ával kerül elszámolásra. Mivel lakossági fogyasztóként tarifabontás (éjszaka/nappal) nélkül szolgáltatják az energiát, termelés során is egységes tarifával kell számolni.

 

Vissza


Alkalmasak e a napelemek önnálóan tetőfedésre?

 • Nem, az általunk forgalmazott napelemek nem alkalmasak tetőfedésre. Minden esetben használjon szigetelést a napelemek alá illetve esővíz elvezetéséhez szükséges (pl. bádog-)lemezeket. Napelemeink nem átlátszóak, ezért adott felületre a legtöbb napsütötte órában árnyékot vetnek. Létezik viszont már olyan szerelőkeret, amivel alkalmasak a napelemek tetőbe való elhelyezésre. Erre viszont nem minden tető alkalmas. Elsősorban a tetőre való elhelyezést ajánljuk.

Vissza


Amorf szilícium vagy monokristályos/polikristályos napelem?

 • Az Amorf szilíciumok előnye, hogy talán kedvezőbb árfekvésben vannak, mint a mono- illetve polikristályos napelemek, de az élettartamuk aránylag jelentősen rövidebb (10-15 év), és nagyobb felületet igényelnek a jóval gyengébb hatásfokuk miatt. Ezáltal nagyobb terjedelmű tartószerkezetet igényelnek mely minden esetben többletköltséggel járul.
  Ezekből kifolyólag is az amorf szilícium napelemek, egy nem megtérülő befektetésnek számítanak.
  Amennyiben szeretne megtérülő beruházást, úgy a monokristályos vagy polikristályos napelemek mellet érdemesebb dönteni. Ezeknek a becsült élettartama is minimum 3-4 szerese az előbbihez képest. Árban viszont már csak csekély különbségük van az amorf napelemekhez képest.

Vissza


Egy tetőre szeretnék napelemeket. Mit kell tudnom, mielőtt megterveznénk a rendszert?

 • Mielőtt egy épület tetejére tervezné a jövőbeli napelemeit, előtte érdemes felmérni az adott tető terhelhetőségét, méretét, dölésszögét, a tető hasznos felületét (pl. kéményt levonva), illetve a nap sütésének irányát, a tető tájolását. Bizonyosodjon meg előtte, hogy a tető lehetőleg nem árnyékolt és közvetlen napsütés éri az egész idő alatt.
  További információkért kérjük töltsék ki árajánlatkérő ad

Vissza


Hogyan történik az elszámolás a háztartási kiserőműnél, mi történik a többlettermeléssel?

 • A csatlakozási pontra kétirányú mérőberendezés kerül felszerelésre. Elszámolási időszakonként a leolvasott termelt és fogyasztott energiamennyiségből egyszerű szaldó számítással meghatározásra kerül a fogyasztás, vagy a többlettermelés. A szaldóelszámolás alapján adódott fogyasztott energia mennyiséget ki kell fizetni, illetve többlettermelés esetén ez kerül 85%-os fogyasztói árral kifizetésre (pl. EON).

Vissza


Hova szerelhetem a napelemeket?

 • Valójában bárhova, ahol viszonylag minimális a beárnyékolt terület és a napsugarak közvetlenül érhetik a napelemeket. A napelemes rendszerek nem bocsájtanak ki semmilyen zajt, illetve káros anyagokat, így lakókörnyezet közvetlen közelébe is telepíthetőek, de akár üres földterületekre is. A földterületek esetében a földterület mezőgazdaságilag továbbra is hasznosítható marad, leszámítva az állványzat tartószerkezetének helyfoglalását, illetve feltehetően kevesebb napfény éri majd ott a földterületet.
  Optimális teljesítményhez 25-35° szögbe (maximálisan 15-60°), déli tájolással ajánlott telepíteni, amit persze állványzattal korrigálni lehet.
  Minél délibb irányba mutat, annál hatásosabb a napelem.

Vissza


Ki hozhat létre háztartási méretű kiserőművet?

 • A háztartási méretű kiserőműnél az erőmű nagysága, és a csatlakozási módja van szabályozva, tehát ilyen termelői kapacitást nem csak háztartások, hanem társaságok is létrehozhatnak.

Vissza


Lehet kisebb mennyiségben napelemet venni?

 • Természetesen lehet. Áraink 1db napelem vásárlása esetén is érvényesek.

Vissza


Meddig fognak áramot termelni?

 • A napelemek, mint minden más műszaki cikk, véges élettartamú. Hogy elmagyarázzuk, mélyebben bele kéne mennünk a fizikába. A napelem cellák felületi rekombinációs sebessége és a csapdasűrűségek egy nagyon lassú, de folyamatos növekedése befolyásolja az élettartamot. Mivel korszerű napelemeket még csak 20-25 éve használunk (amik még mindig az eredeti teljesítményükhöz képest kb. 90%-osan termelnek!), ezért még pontos adatokat közölni nem tudunk.

Vissza


Mekkora a napelemes rendszer csúcsteljesítménye?

 • Bár a rendszereket csúcsteljesítmény szerint árusítjuk, árusítják világszerte, de mint leendő termelő ne várjunk el állandó csúcsteljesítményeket napelemes rendszerünktől. Az időjárás, égtáj, éghajlat, napsütés intenzitása, hőmérséklet mind befolyásoló tényezők a napelemek termelésében. Javarészt elmondható, hogy Inkább az éves áramtermelésre érdemes odafigyelni - ugyanis tervezés szempontjából - jóval fontosabb illetve kalkulálhatóbb adat.

Vissza


Mennyi a várt termelés? Mennyivel kell számolni?

 • Ez az érték azt jelenti, hogy 1150Wp-nek megfelelő napelem várhatóan mennyit fog termelni éves szinten. Magyarországon ez az érték szakembereink szerint 1050kWh körül van 1150Wp-nél (ez országosan elvileg ± 10%-ot változhat). Ez az érték valamennyi monokristályos és polikristályos napelemre vonatkozik márkától, gyártótól függetlenül!
  Kérjük ne tévesszen meg senkit az az adat, amit egyes szakemberek kWh/m2 illetve napsütéses órák számában mérnek, ugyanis ezek a mértékegységek önmagukban nem elegendőek a napelemeknél a várt termelés kiszámításához!
  Tehát a napelemek kilowattonként 1050kWh/év termelnek ma Magyarországon hivatalos adatok alapján.
  Nem szeretnénk leendő ügyfeleinket tévhitekbe és eltúlzott áramtermelési elvárásokba biztatni, mely nem Magyarországhoz viszonyított illetve hivatalosan mért adatokra alapszanak, ami Magyarországra vonatkozóan sohasem felelne meg és irreális lenne. Kérjük, pontosabb adatokért az Európa Unió honlapján található térképet vegyék alapul, melynek címét a hasznos linkek menüpontunk alatt találhatnak.

Vissza


Mennyi idő alatt térülnek meg a napelemek?

 • Ez a kérdés nagyon sok tényezőtől függ. Elsősorban attól, hogy igénybe vesz e, vissza nem térítendő állami támogatást (ami akár 70% is lehet a teljes költségből), vagy sem. De az általunk forgalmazott napelemek kedvező áruk, és kiváló minőségük miatt mindenféleképp megtermelik beruházási költségüket. Utána továbbra is, ingyen termelnek áramot, fokozva az Ön bevételeit.

Vissza


Mennyi időt vesz igénybe az áramszolgáltató engedélyeztetés?

 • Tapasztalataink alapján ma Magyarországon ez a legkevésbé kalkulálható adat jelenleg. Ugyanis volt már 2 héttől sajnos bő 2 hónapig is elhúzódó engedélyeztetés, de egyik partnerünktől már hallottunk 5 hónapig is elterjedő ügyintézést. Sajnos, ennek sebességét rajtunk kívül álló okokból nem tudjuk felgyorsítani. Egyes áramszolgáltatóknál gyorsabb, míg másnál lassabb.

Vissza


Mennyit termelnek a napelemek? Mi az a Wp?

 • Először is, tisztáznunk kell azt, hogy a napelemek, mint ahogy a nevükben is hordozzák, termelékenységük nagyban a naptól és az időjárástól függ. Az időjárást senki sem tudja egész pontosan megbecsülni, ezért éves becsült értéket tudunk a termelésükkel kapcsolatban adni. Várhatóan télen az évi átlag alatt, nyáron meg az évi átlag felett termelnek.
  A Wp a WattPeak (csúcsteljesítmény) rövidítése. Ez azt jelenti, hogy 1000W/m2 besugárzás és 25°C cellahőmérséklet mellett az egyes napelem modulok ennyit termelhetnek.
  Továbbá megjegyeznénk, hogy a napelemek a napkollektorokhoz képest télen jobb termelési eredményekkel rendelkeznek, ugyanis a hidegebb hőmérséklet nincs rájuk negatív befolyással.

Vissza


Mi a különbség a poli és monokristályos napelemek között? Régebben a monokristályos napelemek drágábbak voltak, miért?

 • Régebben igaz volt az a tény, hogy a monokristályos napelemek hatékonyabbak voltak, mint az ugyan olyan teljesítményű polikristályos napelemek. Mára a fejlett technológiának köszönhetően ez a különbség megszűnt. A teljesítményük szinte teljesen ugyanaz. Elmondható, hogy a polikristályos napelemek jobban teljesítenek szórt fénynél, míg tiszta napsütésnél a monokristályosak a jobbak, de ez nagyon minimálisan érzékelhető különbség. Csak a gyártási folyamatban van még némi különbség, illetve a kinézetben, nálunk már árbeli különbség nincs azonos teljesítményű moduloknál. Ez a különbség mára már csak ízlés kérdése.

Vissza


Mi kell egy komplett napelemes rendszerhez?

 • Minden napelemes rendszer nélkülözhetetlen kellékei a napelem modulok, a hozzá való speciális kábelek, az áramátalakító (inverter), és végül az állványzat (rögzítések).
  Általunk forgalmazott állványzat optimális tartásra és rögzítésre van tervezve, melyre garanciát vállalunk, amennyiben nálunk rendeli.
  Lehetőség van természetesen önálló állványzat készítésére, de úgy az állványzatra garanciát nem tudunk vállalni, illetve a hibás rögzítésből adódó hibákért.

Vissza


Mi történik akkor, ha a tervezett rendszer 50kVA-nál nagyobb teljesítményű?

 • Ez esetben is csatlakozhat áramszolgáltatójához, de alaphelyzetben amit termel, érdemes elfogyasztani, vagy a fogyasztás úgy tervezni, hogy lehetőleg elfogyassza megtermelt áramát, ugyanis a többlet termelést szolgáltatója nem köteles átvenni.
  Vegye ilyenkor figyelembe a napelemek termelési görbéjét ami napszaktól és évszaktól függően változik!

Vissza


Milyen engedélyekhez kötöttek a napelemek telepítése?

 • A naplemek építési engedélyek nélkül telepíthetőek. A MVM (Magyar Villamos Művek) hálózatához való csatlakozásnál egy igény/bejelentő- lap kitöltése szükséges, amit az áram szolgáltatójának 50kVA alatt köteles (mint háztartási kiserőmű) elfogadni. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítéséhez viszont engedélyt kell kérni az építésügyi hatóságtól, és a területileg illetékes áramszolgáltatót is értesíteni kell.

Vissza


Milyen feltételeknek kell eleget tenni, hogy egy háztartási kiserőmű rendszert alkalmazni lehessen?

 • Meglévő csatlakozási pont szükséges, illetve a csatlakozási ponton rendelkezésre álló teljesítménynél nem nagyobb termelői kapacitás építhető be (kismegszakítók, vagy biztosítékok összegzett amperértéke [A] x 0,23 [kV] = rendelkezésre álló teljesítmény [KVA], pl.: 3x16 A x 0,23 kV = 11,04 kVA).

Vissza


Milyen költsége van a hálózatra csatlakozásnak?

 • Nincs csatlakoztatási költség.
  Mivel a rendelkezésre álló teljesítményig épül be a termelőkapacitás, hálózat megerősítésre, hálózatfejlesztésre nincs szükség csatlakozási díj fizetési kötelezettség nem keletkezik.
  A meglévő mérőberendezés kétirányú mérőre való cseréje 3x16A csatlakozási teljesítményig az áramszolgáltató kötelezettsége.

Vissza


Milyen napelemes rendszerek léteznek?

 • A mai gyakorlatban kétfajta napelemes rendszert különböztetünk meg. Az egyik a hálózatba visszatápláló rendszer a másik szigetüzemmódú ellátás.
  A hálózatba visszatápláló rendszer lényege, hogy a napelemek által termelt áramot egy áramátalakító (inverter) segítségével a szabványos 220-240V-ra konvertálja át, majd a két irányú villanyórába bevezetve bekerül a rendszerbe. Ha esetleg többet termelne, mint amennyit fogyasztana, akkor a villanyóra visszafelé fog pörögni, és a szolgáltatója jóváírja ezt az Ön számláján. Az áram termelése mindenki joga, és az áram vételét a szolgáltatójának minden esetben biztosítani kell. A szolgáltatójától a két irányú villanyórát igényelnie kell. Jelenleg ez a rendszer a leghatásosabb.
  A sziget üzemmódú ellátás valamivel bonyolultabb. Ott elsősorban a termelt áram speciális akkumulátorokba kerül speciális töltésvezérlők segítségével egy későbbi időpontban való felhasználás céljából. Ezt a rendszert csak akkor érdemes megvalósítani, ha a közelben semmilyen elektromos hálózat nincs, vagy annak bevezetése túlságosan költséges lenne. További hátránya az, hogy külön töltésvezérlő szükséges a használatához, illetve az akkumulátorok rendszeres karbantartása, illetve időszakos cseréje nélkülözhetetlen.

Vissza


Szigetüzemű rendszerre is kérhetek árajánlatot?

 • Cégünk nem tervez meg szigetüzemű rendszereket, ennek oka főként az egyéni fogyasztói szokások és az időjárás az indoka. Ennek ellenére néhány alapvető számítással Ön is ki tudja számolni, miből mennyi kell:
  - Az akkumulátorok kapacitását érdemes a duplájára tervezni, ugyanis nem jó az akkumulátor szempontjából, ha mindig teljesen lemerülnek.
  - A napelemeket párhuzamos kell kötni és a feszültségük nem haladhatja meg a töltésvezérlő feszültségét.
  - Télre érdemes külön áramforrást (pl aggregátort) beszerezni.
  - tartós használatra AGM akkumulátorokat ajánlunk, időszakosra pedig GÉL-t.
  - Kis rendszereknél még érdemes 12V-on tervezni, de nagyobbaknál már a 24V-48V az ajánlott.

  Az ön által megküldött anyaglistára természetesen megküldjük árajánlatunkat, de az Ön által összeállított rendszer működését mi garantálni nem tudjuk.

Vissza


Többlet termelés esetén milyen adózási kérdések merülnek fel?

 • Mivel a többlettermelést el kell számolni, ki kell fizetni, a felhasználónak bevétele keletkezik. A bevételre vonatkozóan ÁFA, a jövedelem vonatkozóan pedig nyereség-/jövedelemadó fizetési kötelezettség adódik.

Vissza


Új ház építése előtt állok. Mire figyeljek ha később napelemes rendszert szeretnék?

 • Új ház építésénél érdemes már egy dél, vagy közel déli tájolású tetőt kialakítani, nagy tetőfelülettel és teherbíró képességgel (megerősített szarufákkal). Az egyszerű cserepezéstől a zsindelyig bármi jó a napelemes rendszer tartószerkezetnének. A tető dőlésszöge 20-40 fok közé essen. Érdemes odafigyelni még, hogy a kiválasztott tetőrészen lehetőleg egy nagy egybefüggő terület legyen, tetőablakok, kémények, antennák nélkül. A napelemek széttagoltsága hátrányos lehet, illetve többletköltséggel számolható a tartószerkezetek és kábelozás részéről.

Vissza


Vannak e állami támogatások a napelemekhez? Hol lehet információt gyűjteni a pályázatokról?

 • Természetesen vannak állami támogatások pályázatok formájában. Mindenkinek ajánljuk a leendő napelemes rendszerükhöz, hogy amennyiben lehetséges, úgy éljenek a pályázatok adta lehetőségekkel. A pályázatok bevetésével nem csak jelentős költségeket spórolhatnak meg, hanem a napelemes rendszerek megtérülési ideje is jelentősen csökkenni fog. Az aktuális pályázatok letölthetőek az Új Széchenyi Terv honlapjáról, melynek címe a hasznos linkek menüpontunk alatt megtalálható.

Vissza

FöoldalAKCIÓK!NapelemekInverterekTartószerkezetek és kábelekHasznos információkKérdések és válaszokKapcsolat